Gratis levering in een straal van 10 km of vanaf €175,00. Afhaal steeds mogelijk op afspraak!

Chianti Colli Senesi 2022 - Tenuta Le Calcinaie

Toscane (95% Sangiovese, 5% Colorino & Lanaiolo)

€ 14,90

DE WIJN

Een heerlijke Chianti op basis van Sangiovese. Rijk aan kleur en structuur maar vooral ook zeer elegant. Mooie afdronk.

HET DOMEIN

Tenuta Le Calcinaie is een prachtig klein landgoed op slechts drie kilometer van de stad San Gimignano (in de provincie Siena). Het is vernoemd naar de samenstelling van de bodem van deze zone: in feite zijn lagen van kalksteen, afkomstig van afzettingen uit het Plioceen tijdperk, gevonden op een halve meter onder de grond ("calce" betekent kalk in het Italiaans).

Simone Santini, wijntechnicus, is de eigenaar: hij plantte zijn eerste hectare met Vernaccia-wijnstokken, de wijngaard "Vigna ai Sassi", in 1986 en in 1989 plantte hij 7.000 vierkante meter met rode druivensoorten. In die tijd werkte hij ook als metselaar. De 1993 vintage van Teodoro, 100% Sangiovese, was de eerste wijn die hij uitbracht (slechts een barrique werd gebotteld), gevolgd door de 1995 vintage van Vernaccia di San Gimignano. De totale uitbreiding van de wijngaard is nu 12 hectare en de gemiddelde productie is 70.000 flessen / jaar.

Sinds 1995 volgt de wijnbouw het biologische protocol, de wijngaarden zijn sinds 1998 biologisch gecertificeerd en sinds 2012 zijn de wijnen ook biologisch gecertificeerd (volgens de EU-verordening). In eerste instantie werden de wijnen gevinifieerd en gerijpt in een kleine kelder, waarna in 2006 een nieuwe kelder werd gebouwd. Deze kelder is ondergronds gebouwd, zodat de temperatuur niet langer seizoensgebonden is. Bovendien wordt een optimaal niveau van vochtigheid verkregen gezien het voorste deel geïsoleerd is en de achterwanden zijn gemaakt van gewapend beton dat doorlaatbaar is en het vocht van de grond doorlaat. De rode wijnen groeien op het hogere deel van het terrein en de grond is skeletachtig en bestaat uit bruine klei: dit versterkt de kleur en het smakenpallet van de wijnen. De hoogte van de wijngaarden ligt tussen 200 en 250 meter boven de zeespiegel.

Specificaties

Categorie:
Rode wijn
Land:
Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?
Logo
Ik ben jonger dan 18 jaar