Gratis levering in een straal van 10 km of vanaf €175,00. Afhaal steeds mogelijk op afspraak!

Barolo 'Castelletto' 2019 - Mauro Veglio

Piemonte (Nebbiolo)

€ 59,50

DE WIJN

De op één na krachtigste van de Mauro Veglio barolo's met schitterende aroma's van zinderend rijp fruit zoals pruimen, blauwe bosbessen en zwarte kersen, maar ook kruiden, tabak, champignons, rozenblaadjes en geroosterde toetsen. Ook een vleugje zoethout en wat eucalyptus. Heerlijk complex met een goede buffer van rijpe tannines en een afdronk met de lengte van een stretched limousine. Dit is een wijn met een krachtige en genereuze persoonlijkheid.

HET DOMEIN

Mauro en Daniela zijn geboren en opgegroeid in de heuvels van Barolo. Om hun geschiedenis te begijpen moeten we teruggaan naar het begin van de 20st eeuw in de gemeente La Morra. De familie Veglio wijdt zich al generaties aan dit land. Landbouwer zijn in de Langhe wil zeggen, je bekommeren over de wijnstokken, de veestapel, groenten en fruit telen en alle dagen nieuwe manieren zoeken om vooruit te komen. Het was een moeilijk en arm leven. Angelo Veglio, geboren in 1928, toverde zijn boerderij in de winter om naar een slagerij en bereidde er salami, 's zomers vertrok hij na het werk in de velden naar de markt van Canale om er de perziken van zijn boomgaard te verkopen. Maar Angelo had een droom: zich toeleggen op wijn. Wijngaarden kopen en zelf wijn maken onder eigen label met behulp van zijn wijnstokken van de Langhe.

In de jaren 60 kocht Angelo zijn eerste wijngaard in Gattera. Een prachtige wijngaard in het gehucht Annunziata La Morra waar nu de Barolo Gattera Docg vandaan komt. In 1979 nam het gezin een deel van de Cascina Nuova over: 4 vervallen muren, een schuur en 5 ha wijngaarden, waaronder die van de Aroborina en Rocche dell'Annuziata cru. De start van een nieuwe wending.

Mauro is de enige van de 3 zonen die in de voetstappen van zijn vader treedt. In de jaren '80 was wijn nog een utopie en het maken van Barolo een veelbelovende uitdaging. Na een ziekteperiode van Angelo, nam Mauro in 1986 de leiding van het bedrijf over. Hij was toen 25. Zo begon de renovatie van het wijnhuis, de vernieuwing van de wijngaarden, de eerste experimentele wijnbereiding.

In 1987 huwde Mauro met Daniela en enkele jaren later werden de wijngaarden van La Morra vergezeld met deze van Monforte d'Alba in het gehucht Castelletto. Enkele avontuurlijke jaren volgen waar Barolo- producenten samen kennis, advies, technologieën en machines uitwisselen. Visionairs uit de sector geloven in een grondige vernieuwing van het maken van Barolo-wijn. Géén antieke labels en slordig gemaakte wijn meer, maar frisse, zuivere, drinkklare wijnen van hoge kwaliteit. Zo is 1992 het jaar van de eerste oogst en vinificatie in de nieuwe kelder van het huis in Cascina Nuova.

In 2017 kondigen Mauro en Daniela de fusie van hun bedrijf aan met deze van hun neef Alessandro Veglio, zoon van Mauro's broer, om de toekomst van Mauro Veglio's wijnhuis te garanderen.

Vandaag produceren zij circa 120 000 flessen op 19 ha wijngaarden, verdeeld over La Morra, Monforte d'Alba en Barolo. Ze geloven in een uitgebalanceerde wijn, met respect voor het territorium en de typische oorsprong, het resultaat van een zorgvuldige selectie in de wijngaard en een even belangrijke zorg in de kelder. Hier worden 4 grote Crus van de Barolo geproduceerd: Arborina, Gattera, Rocche dell'Annunziata en Castelletto. Daarnaast maken ze ook de bekende wijnen van het Langhe-gebied: de Langhe Nebbiolo, Barbera en Dolcetto d'Alba.

De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden van Mauro's schoonvader uit Monforte d'Alba. Een kleine wijngaard van amper 1,5 ha die zuid-zuidoostelijk gelegen is op een hoogte van ongeveer 350m. Maceratie door roterende fermentoren gedurende ongeveer 8 dagen. Dan alcoholische fermentatie in inox cuves gedurende +- 20 dagen en de malolactische fermentatie in barriques gedurende 24 maanden. Nadien overheveling van de wijn in inox cuves waar hij enkele maanden kan rusten opdat de wijn zonder klaring of filtering kan gebotteld worden.

Specificaties

Categorie:
Rode wijn
Land:
Smaakprofiel:
Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?
Logo
Ik ben jonger dan 18 jaar