Gratis levering in een straal van 10 km of vanaf €175,00. Afhaal steeds mogelijk op afspraak!

Hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt?

Na een lange winter snakken we allemaal naar de lente en zomer! Uiteraard hoort daar een goed glas wijn bij en jaar na jaar wint de rosé aan fans. Niet onlogisch aangezien ook de wijnmakers meer aandacht schenken aan het productieproces van hun rosé als pakweg 10 jaar geleden.

Een verhaal van de kip en het ei!

Er zijn 3 verschillende manieren om rosé te maken. Hieronder een korte opsomming.

  1. Persing-methode: Dit is de meest traditionele methode om roséwijn te maken. Hierbij worden rode druiven direct geperst, zodat het sap slechts een beperkte tijd in contact komt met de schillen. De schillen bevatten de kleurstoffen, tannines en smaakstoffen, dus hoe langer het sap in contact blijft met de schillen, des te donkerder de kleur en intenser de smaak van de wijn zal zijn. Na het persen wordt het sap vergist tot roséwijn.
  2. Saignée-methode: Bij deze methode wordt roséwijn "afgetapt" van het sap dat wordt gebruikt voor het maken van rode wijn. Tijdens de vroege stadia van de fermentatie wordt een deel van het sap verwijderd om apart verder te fermenteren tot roséwijn. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de verhouding tussen de schillen en het sap voor de rode wijn hoger wordt, wat resulteert in een intensere kleur en smaak voor de rode wijn.
  3. Mengmethode: Hierbij worden rode en witte wijnen gemengd om roséwijn te maken. Dit kan gedaan worden door rode en witte wijnen samen te voegen voordat ze worden gebotteld, of door het mengen van rode en witte druiven tijdens het fermentatieproces. Deze methode wordt minder vaak toegepast aangezien het op verschillende plaatsen verboden is om witte en blauwe druiven met elkaar te mengen.

Als tip de nieuwkomer in ons rosé-assortiment -> Château d'Ollières Provence rosé! Heerlijk verfrissend, de ideale start van een avond in goed gezelschap of een bbq in de stralende zon!

20 april 2023
Wilt u meer informatie? Heeft u vragen?
Logo
Ik ben jonger dan 18 jaar